Ваша корпа

ЗАШТО ВАМ БОГ НЕ ДА ОНО ЗА ШТА ГА МОЛИТЕ

Поука Светих отаца о смиреноумљу. Гордост и надменост на одваја од Бога. Гордост је узрок сваке страсти, сасецајте своје страсти. Уколико је смиреноумље је наш једини циљ Бог ће нам све остало дати бесплатно. Бог ће нам помоћи када види да је наса душа смирена. Браћо и сестре чувајте се гордости то је страст која уводи у све остале страсти. Бог захтева од нас само једно, наше смирење.

ЗАШТО КАНДИЛО ТРЕБА ДА ГОРИ У КУЋИ

Поука Светог Владике Николаја Велимировића о значају кандила у кући верника. Бог је светлост, Христос је сунце правде, у цркви и у кући се пали кандило пред молитву. Наша вера је светлост, а светци су названи синови светлости. Тако да се светли ваше видело пред људима да се виде ваша добра дела. Да нам буде заштита од злих сила које живе у тами. Да нам буде светлост евањђелског учења.

ПСАЛМИ 26. 50. 90.

О значају псалтира говори Владика Николај.

Псалтир је јединствена књига своје врсте, и то не само међу библијским књигама него и у свој религиозној књижевности света. То је молитвеник своје врсте, поезија своје врсте, музичка ритмика своје врсте, општење с Богом своје врсте. Но, главно је општење с Богом скроз и скроз, с Богом личним и свемоћним, који све види, све чује, и у свему дејствује, опредељујући судбе људи и народа далековидним плановима, који се сви сустижу и завршују у Христу.

Свети Оци источне и западне цркве, веома су ценили Псалтир, и заповедили да се исти чита и јавно и приватно. Овако пише св. Василије Велики:

„Псалми су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли; они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост… Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде, красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш“.

Дејство Псалтира је сасвим непосредно. Нема човека, који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично, решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања. Нити има друге књиге у свету, која је својом искреношћу и отвореношћу већи утук сваком лицемерству и фарисејству.

Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику св. Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божији дан, ево већ 700 година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до у другу половину 19. века учила су деца у посетним школама руским и српским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.